Hooikoorts, allesbehalve vrolijk !

Prikkelende pollen van bomen, planten en grassen bezorgen je letterlijk de lentekriebels. En jou niet alleen: 15 tot 20 procent van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie. Gelukkig zijn de klachten te verlichten. En als je er op tijd bij bent, zijn ze zelfs te voorkomen. Dat is goed nieuws, want de komende lente is leuker om door te brengen zonder loopneuzen, niesbuien, jeuk en rode ogen. Hallo lente, dag hooikoorts!
Acupunctuur helpt tegen hooikoorts en andere allergieën. Dat blijkt onder andere uit een zeer recent onderzoek onder 422 personen met een gras- en pollenallergie, uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medisch centrum Charité (bron: Acupunctuurgids. nl). De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies, 12 placebosessies of geen behandeling.  De acupunctuurgroep had na acht weken duidelijk minder klachten dan de controlegroepen, en na zestien weken was dit nog steeds zo. Acupunctuur is vooral een goed alternatief voor patiënten die niet tevreden zijn met hun allergiemedicatie of veel bijwerkingen ervaren.
Immuunsysteem
Bij hooikoorts is de kans groot dat er ook andere allergieën zijn. Dit komt dan doordat het immuunsysteem in de war is en verkeerd reageert op allerlei stoffen. Stuifmeel, pollen, bomen en andere veroorzakers van hooikoorts bevatten bepaalde eiwitten waar het immuunsysteem op reageert. Wanneer deze eiwitten (of daarop gelijkende eiwitten) ook in andere producten voorkomen, dan reageert
het immuunsysteem daar op dezelfde manier op. Zo kan het dus gebeuren dat je allergisch bent voor berken en tegelijkertijd ook voor appels. Dit verschijnsel heet 'kruisallergie'.
Het lichaam in harmonie
Een acupunctuurbehandeling bij hooikoorts is niet specifiek gericht op alleen slijmvliezen of longen. Acupunctuur (het zetten van naaldjes) kan het lichaam weer in harmonie brengen. Als ervoor gezorgd wordt dat vóór de lente de energie harmonieus stroomt, dan is de kans op hooikoorts veel kleiner. Als er toch lichte hooikoortsverschijnselen ontstaan, dan zijn er acupunctuurpunten en combinaties daarvan, die ervoor kunnen zorgen dat deze verlicht worden. Het is dan ook aan te raden om al in de koude periode met een acupunctuurbehandeling te beginnen. Drie keer een acupunctuursessie om de twee weken zorgt voor een hooikoortsvrije lente of voor een flinke vermindering van hooikoorts-verschijnselen. Ook voor de behandeling van andere allergieën is acupunctuur heel geschikt. De consulten worden door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten